
Pokémon Go dünyayı etkisi altına almayı başardı. Son verilere göre düzinelerce ülkeden 100 milyondan fazla oyuncu aktif olarak oyunu oynamakta. 2016 yılının Ağustos ayı başlarında Tayland’da piyasaya sürüldü ve hızlı bir şekilde büyük kitleler tarafından oynanmaya başlandı.
Kısa Tarihçe
Böceklere ve Video oyunlarına hayranlığıyla bilinen Satoshi Tajiri, 1990’larda ilk Pokémon serisini yayınladı. İlk başlarda Pocket Monsters adını kullanmayı tercih etti fakat sonra Pokémon adıyla 1997 yılında Japon tvlerinde yayınlanmaya başlandı.
Pokémon Go’ya gelecek olursak, ilk kez 6 Temmuz 2016 tarihinde Niantic Inc. tarafından ABD, Avusturalya ve Yeni Zelanda’da Andorid ve Ios sürümleriyle piyasada yerini aldı ve 24 saat içinde ABD Apple Store’un ücretsiz ve en çok indirilen uygulamalar listesine ulaştıktan sonra tarihin en hızlı büyüyen mobil oyunu olmayı başardı.
Oyun büyük olasılıkla aşırı girişler nedeniyle sunucularda aynı anda başlatılamama gibi zorluklarla karşılaşmaktaydı. Bugüne kadar Pokémon Go 37 ülkede yayınlandı ve farklı PokeStopsü Gyms konumlarına sahiptir.
Oyunun ilk yasaklandığı ülke ise Çin’dir. Henüz daha Çin topraklarına giremeden oyuna yasak geldi. Bunun nedenini ise hükümet yetklilileri oyunun potansiyel güvenlik riskleri taşıdığını coğrafi bilgilerin gizliliği, ulaşım ve kullanıcıların kişisel güvenliğinin risk altında olduğunu gerekçe olarak gösterdi.
Oyun son olarak 6 Ağustos’ta Tayland’da piyasaya çıktı ve Tayland’a göre çevirilmemiş olmasına rağmen piyasadaki en iyi uygulamalardan biri oldu. Tayland’da birçok konum adı İngilizce kaldı ve bazı durumlarda makine çevirisi gibi kolay yöntemlerle çevirilerin yapıldığı gözlemlendi. Bu başarının sırrını aşağıdaki yazımızda 3 aşamada anlattık.
Her Zaman Yerelleştirmeniz Gerekmiyor
Oyun sadece İngilizce, Almanca, Japonca, İtalyanca, İspanyolca ve Fransızca dillerinde oynanmasına rağmen dünya çapında büyük başarılara imza attı. Bu dillerin konuşulmadığı ülkelerde oyuncular İngilizce oynamayı tercih etmekteler.
Oyuna eklenen diller özellikle basitleştirilmiştir ve en aza indirilmiştir. Bu şekilde yerelleştirme olmadan bile oyuncular oyuna büyük ilgi göstermiştir. Genel, basit, gündelik oyunların yerelleşmeye gerek duymayacağına da dikkat çekmiştir.
Yerelleştirme Olmadan Olur Mu?
Bu artık hiçbir geliştiricinin oyunlarını yerelleştirmemesi gerektiği anlamına gelmiyor. Pokémon GO’nun bu konuda rol aldığı önemli faktörlerini aşağıda belirtiyoruz:
Oyun Tayland’da piyasaya çıkmadan önce diğer ülkelerde muazzam başarılar elde etti ve Taylandlı oyuncular haftalarca medya organlarından sürekli oyunun çıkacağı tarihi takip etti. Oyunun bu kadar büyük ilgilyle beklenmesi durumunda oyuncuların tam yerelleştirme olmadan da oyuna büyük ilgi gösterebileceklerinin sinyallerini vermiş oldu.
Pokémon çizgi filmleri dünya çapında bilinir ve sevilir. Artırılmış Gerçeklik ile birleştirildiğini ve fiziksel dünyada dolaşarak Pokémon yakalayarak onları savaştırmaları gerektiğini oyuncular biliyorlardı. Pokémon Go yerine başka bir aynı tarzda oyundan bahsediyor olsaydık ve aynı koşulları o oyun sağlıyor olsaydı (yerelleştirme olmadan piyasaya çıkma) aynı geri dönüşlerin olmaması büyük bir olasılıktı. Daha öncede belirttiğimiz gibi oyunun tadını çıkarabilmek için fazla okumaya yönelten bir durum söz konusu değil. Belirli küçük metinler ve birçok oyuncunun oyundan önce de aşina olduğu Pokémon terimleri mevcuttur.
Hedef Ülkenin Pazarına Girmeden Stratejinizi Oluşturun
Oyunun lansmanından bir haftadan kısa bir süre sonrasında, Tayland hükümetinin en düzeydeki yetkilileri tarafından oyunun çocuklar ve yetişkinler için tehlike niteliğinde olduğunu ve yasak gelmesi konusunda çağrılarda bulundular. Bu reaksiyon Tayland’a özgü bir durum değildi ve daha öncede birkaç ülkede aynı durum meydana gelmişti. Peki böyle bir sorun neden oldu?
Oyuncular oyun gereği ilerleme sağlamak için gerçek dünyadaki belirli yerlere fiziksel olarak yaklaşmalı temas kurmalılar. Bu yerler geliştirici tarafından güvenlik ve gizlilik göz önüne alınmadan önceden oyuna yüklenmiştir.
Tayland’ın ulusal telekom düzenleyicisi, Pokémon Go’nun geliştiricilerisine, Tayland’daki oyuncular için girilmemesi gereken bölgeleri oluşturmalarını isteyen bir mektup gönderdi. Bu kısıtlanması istenen alanlardan 4’ü aşağıda listelenmektedir:
– Devlet Kurumları
– Tapınaklar
– Yollar
– Su yolları ve demiryolları
Fakat bu taleplere karşılık olarak şirket oyunun popülaritesiyle boğuşmaktan cevap verme konusunda geç kalmıştır.