
Sosyal medya işletmelerin potansiyel müşterilerine önemli oranda ulaşmalarını sağlar. Aynı zamanda müşteriler de işletmelerin kurumsal sosyal medya hesaplarını çeşitli şikayetlerini dile getirmek veya kampanyalardan yararlanmak için takip eder.
Sosyal medya yönetiminin satışlara etki etmesinin yanı sıra marka konumlandırma gibi çalışmalar için de kullanılmaktadır. Markanın bilinirliğini arttırmanın yanı sıra markayı korumak için de sosyal medya paylaşımlarına etkileşimlere ve takibine ihtiyaç duyulur.
Sosyal medya yönetiminin işletmeler için ne ifade ettiğini açıkladık. Gelin şimdi çoklu dilli sosyal medya yönetiminde dikkat edilmesi gerekenlere göz atalım.
1- Hedef Kitlenizin Demografisine Hakim Olun
Çoklu dilli sosyal medya yönetiminde gönderi oluşturmak ve tüm içeriklerin çevirisini yapmak ya da her dile özel gönderiler hazırlamak başlıca görevdir. Fakat gönderi hazırlarken gelişi güzel mesajlar yerine hedef kitlenin demografisini göz önünde bulundurarak hedef kitleyi etki altında bırakabilecek mesajları seçmek son derece önemlidir.
Yani bir mesaj yayınlarken ya da bu mesajların çevirisini yaparken de demografiye hakim olmak yüksek kalite standartlarında sonuçlara ulaşmayı sağlamaktadır. Dijital Pazarlamada Büyümenin Anahtarı: Çoklu Dil yazısında da bu konuyu incelemiştik.
2- Makine Çevirilerine Güvenmeyin
Sosyal medya yönetiminde yapılan yanlışlardan biri de makine çevirilerine güvenerek takipçilerden gelen mesajları, yorumları yanıtlamak hatta yeni gönderiler göndermektedir. Kurumsal bir hesabın duygudan yoksun ve devrik bir cümleler ile kitleler ile irtibata geçmesi markanın değeri açısından da olumsuzluk yaratır.
Eğer bir makine çevirisine sahipseniz elinizdeki dosyayı mutlaka profesyonel tercümanlara ileterek bağlamdan kopuk olmayan ve hatasız bir tercümeye dönüşmesini sağlayın.
3- Gönderiler Yerelleştirilmiş Olmalı
Sosyal medyada herhangi bir pazarlama objesi kullanmasanız bile orada bulunma amacınız pazarlama sürecine dahil olmaktır. Doğrudan reklam yayınlamaya gerek yoktur eğer bir kurumsal bir hesabın çoklu dilli sosyal medya yönetimi sağlanıyorsa atılan her adımın pazarlama departmanına destek olacağı unutulmamalıdır.
Pazarlama söz konusu olduğunda ise kelime tercihleri önem kazanır. Özellikle kitlelerin konuştuğu yerel dile uygun görseller ile taçlandırılmış sosyal medya gönderileri kitlelerin peşinden koşmanızı sağlayabilir. Yurt Dışına Açılırken Yerelleştirme Kullanmanız İçin 4 Sebep yazısından konu hakkında detaylı bilgi alın.
4- Görseller Üzerinde de Yerelleştirme Uygulayın
Yerelleştirme sadece metin yazılı metinler için uygulanmaz. Görsel paylaşımlarda yerelleştirmenin çalışma alanına dahil olabilir. Hatta görseller doğrudan dile, kültüre, bölgeye göre yerelleştirilebilir. Bu şekilde paylaşım yapılan bölgede daha fazla ses getiren çalışmalar elde edersiniz.
Yerelleştirme dijital pazarlamanın sosyal medya ayağında olduğu gibi geleneksel pazarlamanın tüm alanlarında da etkili şekilde kullanılmaktadır. Markalar televizyon reklamlarında kullandıkları sesleri dahi değiştirerek yerel halkın kültürüne uygun sonuçlar elde etmenin peşindeler. Yerelleştirme sayfasından bilgi alabilirsiniz.
5- Her Dile Göre Sosyal Medya Hesabı Oluşturun
Çoklu dilli sosyal medya yönetiminde markanızın daha kurumsal gözükmesi için ulaşılan belli başlı dillerde sosyal medya hesabı oluşturmayı deneyin. Tabi bu noktada 20,30 dilden bahsetmiyoruz. Belli başlı diller için yeni hesap açmaktan bahsediyoruz. Seçeceğiniz isim ise örnek vermek gerekirsek “markaadı.fr” şeklinde hesabın hangi dilde olduğunu belirten bir isim olmalıdır.
Yönetilmesi gereken hesap sayısı arttıkça iş yükü de artmaktadır. Bu yüzden sosyal medya yönetimini kolaylaştıracak hootsuite, buffer, seesmic gibi araçlardan yardım alabilirsiniz. Tüm hesapların kontrolünü tek bir araç ve arayüz vasıtasıyla gerçekleştirebilirsiniz.
6- Saat Farklarına Dikkat Edin
Çoklu dilli sosyal medya hesabı yönetime konusunda yapılan yanlışlardan biri ise tüm dillerdeki paylaşımları aynı anda gerçekleştirmek gelmektedir. Sosyal medya paylaşımlarında bir saatin bile önemi oldukça fazladır. Bu yüzden ülkeler arasındaki saat farklarını dikkate alarak paylaşım yapılmalıdır.
7- Her Zaman Profesyonellerle Çalışın
Sosyal medya yönetimini farklı dillerdeki hesaplarla yönetmek tek bir dilde yönetmekten elbette çok daha zordur. Takipçi sayıları arttığından her hesap için bir sosyal medya uzmanı ile çalışmanız gerekebilir. Tercihlerde mutlaka işinde profesyonel insanlar ile çalışın. Özellikle tercüme süreçlerinde.
Bir kampanya yürüttüğünüzü varsayalım. Takipçilerden katılım halinde bazı hediyelerin verileceğini ve katılım şartlarının yer aldığı bir gönderi paylaştınız ve aslında mesajın içeriği yanlış. Böyle bir durumda ne kadar hatalı da olsanız vaatleri yerine getiren takipçileri ödüllendirmek gerekebilir. Profesyonel tercüme ihtiyacı sadece basit bir örnekle de ortaya çıkmaktadır.